Domotica is ontwikkeld als een vorm van huisautomatisering om mensen te helpen in huis of om zorgverleners in te schakelen wanneer dit nodig is. Smart home toepassingen zijn vooral bedoeld om het comfort in huis te verhogen. In praktijk zullen praktisch nut en meer comfort elkaar overlappen. Hier zijn vijf handige toepassingen van domotica in huis.
1. Muziek
Voor veel mensen is het luisteren naar muziek een eerste levensbehoefte. Muziek helpt je zinnen te verzetten, het kan helpen om je beter te concentreren en het roept emoties op. Kortom; muziek speelt een belangrijke rol in ons leven. Smart speakers behoren tot de eerste slimme apparaten die consumenten in huis halen. De prijs heeft hier zeker mee te maken, voor enkele tientjes haal je een Nest Home Mini of Echo Dot in huis. Voor wat meer power en geluidskwaliteit zijn er duurdere opties zoals de Sonos One die je weer aan een Somfy TaHoma kunt koppelen dankzij het io-protocol.
Tip: Luister je liever naar je oude, analoge luidsprekers in plaats van digitale smart speakers? Dan kun je de bestaande geluidsinstallatie koppelen aan een smart plug die je in- of uit kunt schakelen. Dit biedt je niet alle mogelijkheden, je kunt wel gebruik blijven maken van je vertrouwde hifi-installatie.
2. Spraak assistent
Smart speakers hebben naast woofers en tweeters ook ingebouwde microfoons, zo kun je de smart home bedienen met je stem. Gekoppeld aan een streaming dienst als Spotify kun je muziek kiezen, starten of stoppen met slechts een spraakcommando. Als je meerdere slimme luidsprekers in huis hebt staan kun je die weer koppelen zodat je overal in huis dezelfde muziek kunt spelen, om maar een voorbeeld te noemen. Met een spraakassistent zoals Siri, Alexa of Hey Google kun je ook andere domotica apparatuur bedienen.
Tip: Als je apparaten wilt koppelen die eigenlijk niet met elkaar kunnen samenwerken kun je dit via IFTTT toch mogelijk maken. Met deze handige app koppel je diensten aan elkaar die normaal gesproken niet ‘dezelfde taal spreken’.
3. Verlichting
Lamp aan, lamp uit, het hoeft niet ingewikkeld te zijn natuurlijk. Een schakelaar omzetten is geen hogere wiskunde uiteraard. Een dimmer vergt al iets meer werk, een lamp die van kleur kan veranderen is niet alleen mooi om te zien maar kan ook praktisch zijn. Zo kun je beter studeren bij blauw-wit licht en kom je tot rust met geel-wit licht. Als de zon onder gaat terwijl je van huis bent laat je de verlichting in huis inschakelen zodat je bij thuiskomst niet naar de lichtknop hoeft te zoeken. Je kunt dit instellen met een timer of volledig automatiseren door een lichtsensor te installeren.
Tip: Maak scenario’s in je favoriete huisautomatisering app voor verschillende situaties. Zo kun je alle lampen in de ruimte met een tik op je scherm instellen.
4. Raamdecoratie
Automatische gordijnen kunnen net als de verlichting met een knop, met een app of volledig geautomatiseerd functioneren. Als je de gordijnen nog handmatig bedient, dan zal dit een ritueel in de ochtend en in de avond zijn. Mensen die de stap naar domotica hebben gemaakt weten dat raamdecoratie ook dienst kan doen als zonwering overdag. Of als signaal op de kinderkamer dat het tijd wordt om een pyjama aan te trekken en de tanden te poetsen. Dan hebben we het nog niets eens over inbraakpreventie, je kunt voortaan bij afwezigheid de gordijnen openen en sluiten wanneer je dit wilt. Ook weer op een timer of met een lichtsensor.
Tip: Wist je dat de PoweredBlinds elektrische raamdecoratie te koppelen is aan een Somfy TaHoma bridge? En dat je hier ook weer Hue verlichting aan kunt koppelen wat centrale bediening mogelijk maakt?
5. Beveiliging
Automatische verlichting en raamdecoratie kunnen voordeel bieden op het gebied van beveiliging. Gaat de rookmelder af? Dan openen de gordijnen automatisch en gaan de lampen in huis aan. Dit kun je ook zo instellen als het alarmsysteem in werking treedt. Met IP camera’s en notificaties kun je naast een hoorbaar alarm ook een stil alarm in werking stellen. Denk aan de kat van de buren die door de tuin loopt. Dit wil je weten maar je hoeft er de buurt niet voor wakker te maken. IP camera’s sturen beelden naar de cloud zodat je er overal en altijd toegang toe hebt.
Tip: Mantelzorgers kunnen meekijken in geval van nood. Het is mogelijk om ‘gasten’ toe te voegen die onder specifieke condities beelden mogen bekijken. Zo blijft de privacy gewaarborgd.
Met een slim, centraal middelpunt zoals de Somfy TaHoma kun je bovenstaande mogelijkheden en nog veel meer vanuit één app beheren. Dit is een ‘bridge’ die ervoor zorgt dat al jouw slimme apparaten dezelfde taal spreken.