Ik wil duurzamer leven, maar niet minder lang douchen. Wat nu?

Wil jij duurzamer leven? Je bent zeker niet de enige. Volgens het CBS gaf in 2017 ongeveer 85% van de Nederlanders aan dat ze bezorgd waren over milieuvervuiling. Deze zorgen leiden vaak tot drastische levensveranderingen, zoals minder vaak of minder lang douchen, toch maar de vakantie in Nederland vieren of bewust afzien van kinderen. Maar wist je dat je ook een verschil kunt maken zonder je hele leven om te gooien? Een eenvoudige stap is bijvoorbeeld het zo lang mogelijk gebruiken van spullen zoals meubels, om die daarna uiteindelijk te vervangen door meubels van mangohout. Zwart of bruin, rond of vierhoekig, een eettafel van mangohout is nu eenmaal een stuk milieuvriendelijker dan een eettafel van mahoniehout.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om milieuvriendelijker te leven, zonder je doen en laten helemaal om te gooien.

Wat kun je doen tegen milieuvervuiling?

Wil je duurzamer leven, maar wil je bijvoorbeeld niet minder lang douchen of je dagelijkse stukje vlees opgeven? Er zijn zeker andere opties. Een grote stap in de goede richting is het langer gebruiken van al je spullen. Denk hierbij aan:

  • Zo lang mogelijk je smartphone gebruiken, in plaats van telkens het nieuwste model kopen;
  • Fast fashion (Shein, TEMU) vermijden en in plaats daarvan kwaliteitskleding kopen;
  • Kleding dragen tot het echt niet meer kan (versleten, past niet meer, etcetera);
  • Kleding die nog goed is maar die je niet meer past aan een kringloopwinkel of kledingbank doneren;
  • Meubels in je huis laten staan tot ze echt aan vervanging toe zijn, in plaats van nieuwe meubels kopen omdat je je oude interieur zat bent;
  • Nieuwe meubels tweedehands kopen;
  • Nieuwe meubels van een milieuvriendelijk materiaal aanschaffen (denk aan mangohout).

Waarom meubels van mangohout?

Als je je meubels tot aan verslijting aan toe hebt laten staan en je bent echt aan iets nieuws toe, kun je het beste voor mangohout kiezen. We snappen het: mahonie is een populaire houtsoort en het is ook erg mooi. Maar wist je dat dit hout uit het regenwoud komt? Mangohout combineert duurzaamheid met stijl – deze houtsoort komt van bomen die toch al worden gekapt, omdat ze geen vruchten meer dragen en daarom voor telers kostbare ruimte in beslag nemen. Een meubelspecialist zoals demeubelimporteur.nl koopt het gekapte mangohout vervolgens op en maakt er duurzame meubels van. Die meubels zijn van hoogwaardige kwaliteit en zien er heel mooi uit, maar dragen daarnaast ook nog eens bij aan een beter milieu!

Duurzaam leven betekent niet dat je jezelf alles ontzegt, maar dat je bewuste keuzes maakt. Volg je onze tips en gooi zo min mogelijk weg? Dan maak je al een groot verschil.