Messen zijn enorm belangrijk als het gaat om het normaal kunnen eten van gerechten. Je hebt ze dan ook in allerlei soorten en maten en ook in allerlei verschillende materialen. Tijdens het koken wil je natuurlijk dat je de beste kwaliteit messen hebt, zo wil je scherpe messen die makkelijk snijden en niet snel bot raken. Ook moeten ze makkelijk te onderhouden zijn. In dit blog zul je lezen welke soorten messen er nou allemaal zijn en wat voor soort materialen er beschikbaar zijn.
Verschillende messen
Momenteel zie je in de professionele keukens op tv zo bizar veel verschillende soorten keukenmessen. Voor elk type eten is er wel weer een verschillend soort mesje beschikbaar, wat zijn nou de meest populaire type messen die je in de meeste keukens terug zult zien? Het koksmes is waarschijnlijk wel het belangrijkste mes, een groot mes waarmee je eigenlijk alles kunt snijden. Je kunt hier vlees, vis en zelfs groente mee snijden. Een alleskunner die enorm belangrijk is binnen je messenset. Ook is een goed broodmes enorm belangrijk, hiermee kan je alle soorten brood mee snijden maar ook taarten. Door de kartels op dit mes snij je makkelijk door hardere structuren binnen de keuken. Vervolgens het officemes, eigenlijk de kleinere variant van het koksmes. Deze is meer bedoeld voor kleinere groenten en fruit maar ook voor schilwerk. Een erg scherp mes waarmee je makkelijk door dingen hene snijdt. Als laatste het tourneermes, deze zie je wellicht wat minder in de alledaagse keuken. Een mes waarvan het einde een beetje naar binnen gebogen is. Dit mes is voornamelijk bedoeld voor schillen en dingen in kleine stukjes snijden. Door de kleine buiging passen appels en aardappelen perfect. Met deze 4 verschillende messen kun je eigenlijk al alles snijden en heb je genoeg voor een volwaardige messenset.
Verschillende materialen
Keukenmessen kunnen van verschillende materialen zijn, vaak verschilt de prijs hierdoor ook. De 4 meest voorkomende materialen zijn koolstofstaal, keramiek, plastic en roestvrij staal. De meeste mensen kiezen voor roestvrij staal aangezien dit het minst snel gaat roesten en roesten is toch het meest voorkomende probleem bij messen. Corrosie resistentie is erg belangrijk, dit wordt beïnvloed door het aantal chroom wat er in het mes zit. Koolstofstaal bevat geen chroom, dus hoewel deze messen langer scherp blijven kiezen mensen toch vaker voor messen die minder snel roesten. Daarmee gaat de keuze vaak naar roestvrijstalen messen. Heel af en toe zie je nog plastic messen, maar dit is voornamelijk voor kinderen bedoeld. Want daadwerkelijk goed kunnen snijden met plastic messen is erg lastig, deze zijn niet scherp genoeg en je moet teveel druk uitoefenen om daadwerkelijk ergens doorheen te komen. Ook zijn er messen met houten handvaten, dit vinden veel mensen ook fijn snijden omdat het vaak lekkerder vasthoudt en erg stevig is. Vaak is het dan gemaakt van eikenhout en daarom is het erg sterk hout. Makkelijk schoon te maken en je hebt geen last van roest wat een erg groot pluspunt is. Al met al dus genoeg keuze voor goede keukenmessen en veel verschillende materialen.