Een trend die we de laatste tijd veel zien is de rieten fietsmand. Een klassieke mand met rijke geschiedenis. Ik zal in de blog deze geschiedenis van de rieten mand vertellen. Ook zal ik uitleggen hoe de trend is ontstaan.
Geschiedenis
De oudste mand is waarschijnlijk wel de rieten mand. De eerste bevolkingen op aarde vonden al uit dat ze riet konden vlechten tot sterke manden. Rieten manden zijn al terug vinden uit de hiërogliefen van het oude Egypte. Ook in de Middeleeuwen werd de rieten mand gebruikt door Germaanse volkeren. In de Gouden Eeuw ontstond het beroep mandenmaker. In deze tijd was er veel handel tussen verschillende continenten en koloniën. Omdat er zoveel goederen binnen kwamen, verscheept en opgeslagen moesten worden zijn er veel rieten manden gemaakt. Na deze tijd bleef de rieten mand nog de standaard mand om te gebruiken voor alles en nog wat. Bij een picknick werd de mand gebruikt om al het lekkere eten mee te nemen. ’s Morgens vroeg werden de warme broden bij de bakker opgehaald en vervoerd in een rieten mand. Hier heeft het de bijnaam ‘bakkersmand’ vandaan.
De opkomst
Rieten manden zijn tegenwoordig overal in en rondom het huis te vinden als stijlvolle opruimplekken. Als vaas voor bloemen, plantenbak, houtmand, broodmandje en ga zo maar door. Mensen houden van de klassieke stijl die overal in de Nederlandse geschiedenis is terug te vinden. Sinds kort zijn mensen de mand met simpele tie rips gaan monteren op de fiets. Hier is de rieten fietsmand ontstaan. Deze stijlvolle mand is nu overal op straat te zien. De bakkersmanden zijn vaak rechthoekige manden die een deksel hebben. De buikmand is een ronde mand met een hengsel. En als je een rieten fietsmand tegenkomt die achter op een fiets is gemonteerd kan het maar zo zijn dat de eigenaar zijn of haar hond daarin meeneemt.