Snurken kan leiden tot verschillende klachten. Raadpleeg uw arts als u een van de volgende symptomen heeft. Zij kunnen de oorzaken achterhalen en zo nodig een ademhalingsstoornis (obstructieve slaapapneu) vroegtijdig signaleren en behandelen.
Typische symptomen van snurken zijn:
- Slaperigheid overdag of niet-verkwikkende slaap
- Moeite met concentreren
- Moeite met slapen ’s nachts
- hoofdpijn
- Depressieve stemmingen
- Ongerustheid
- duizeligheid
- Ademhalingspauzes tijdens het slapen (voor slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen)
- Oorzaken van snurken
Terwijl je slaapt, ontspannen alle spieren in je lichaam. De tong en huig blijven licht gespannen zodat je toch ongehinderd kunt ademen. Snurken treedt alleen op wanneer de keelspieren ontspannen en de bovenste luchtwegen nauw worden. Dan moet je harder in- en uitademen, waardoor de lucht met meer druk door de luchtwegen gaat. Als gevolg hiervan beginnen het gehemelte, de huig en de tong te trillen, waardoor het snurkgeluid ontstaat.
Het gebruik van alcohol en slaappillen zorgt er ook voor dat de spieren te veel ontspannen. Slaap je liever op je rug, dan kan dit snurken in de hand werken: in deze houding valt de tong door de zwaartekracht naar achteren en vernauwt de keel.
De diverse oplossingen tegen snurken
Mandibulaire spalk: Als uw snurken een anatomische oorzaak heeft, kan een therapeutische maatregel zijn om ’s nachts een mandibulaire spalk (mandibulaire protrusiespalk) te dragen. Het doel is om de keel te verbreden en strakker te maken om gemakkelijker te kunnen ademen.
Slaapvest: Als u alleen de neiging heeft om te snurken terwijl u op uw rug ligt, kan een speciaal vest u helpen om op uw zij te blijven liggen en te voorkomen dat u op uw rug draait.
Neusspreiders: Als uw neusademhaling voornamelijk wordt belemmerd tijdens de slaap, kunnen zogenaamde neusspreiders (neusinlaatdilatatoren) helpen. Deze verwijden de neusingang en vergemakkelijken het in- en uitademen door de neus. Indien nodig kan uw arts ook voor korte tijd een neusspray voorschrijven om de slijmvliezen te laten opzwellen.
Chirurgie: Als het snurken niet verbetert door een verandering in levensstijl of apparaatgebaseerde therapie, kan een operatie een optie zijn. Afhankelijk van het ziektebeeld worden de poliepen of amandelen verwijderd, het scheve neustussenschot rechtgetrokken, het zachte gehemelte aangespannen of de huig opnieuw gevormd.