Een haard geeft jouw huiskamer nét dat beetje extra

Bij Extrawonen zijn we altijd op zoek naar hetgeen wat jouw huis net dat beetje extra kan geven. Van bankstellen tot gordijnen, en van eettafels tot ledverlichting. Vandaag hebben we een nieuwe productcategorie voor je om uit te lichten: sfeerhaarden! Wat is een sfeerhaard en wat zijn de mogelijkheden? We vertellen er graag over en laten je zien hoe een haard de kers op de taart kan vormen voor jouw interieur. 

Wil je afhaken omdat je gelijk al denkt dat een haard voor jou onbetaalbaar is, of omdat je denkt dat een haard helemaal niet aangelegd kan worden in jouw huis? Dan wil ik je toch vragen om door te lezen! Wij ontdekten namelijk dat veel van deze vooroordelen helemaal niet kloppen…

Leuk idee, maar ik heb geen schoorsteen!

Voor veel mensen is dit de eerste reactie als ze denken aan een haard in huis. Dat is ook niet zo vreemd, want vroeger ging een open haard altijd gepaard met een schoorsteen. Je moest immers de rook afvoeren. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval. Er zijn talloze afvoerloze haarden te koop in allerlei soorten en maten. Groot, klein, breed, smal, noem het maar op. Hierdoor kun je vandaag de dag zelfs in een containerwoning genieten van een haard! Laat je hier dus niet door afschrikken. Of je nou in een rijtjeswoning, woonboot, villa of appartement bezit, er past sowieso een haard in. Ook voor huurhuizen is een afvoerloze haard ideaal, omdat je de meeste modellen eenvoudig mee kan nemen als je besluit de woning weer te verlaten. 

Maar hoe werkt zo’n afvoerloze haard dan?

Om dat goed uit te leggen is het handig om eerst even te focussen op traditionele haarden. Deze gebruiken blokken hout als brandstof, en hebben dus altijd verse zuurstof nodig. Om de zuurstof aan te trekken is er een schoorsteen nodig, die tegelijkertijd de schadelijke rook afvoert. 

Bij afvoerloze haarden maak je doorgaans gebruik van bio-ethanol of elektriciteit. Bio ethanol vervangt het hout, en verbrand volledig. Hierdoor heb je geen schoorsteen nodig. Ga overigens niet zomaar bio-ethanol in een ouderwetse haard gieten. Je hebt speciale branders nodig die die vloeistof gedoseerd vrijgeven voor gelijkmatige vlammen. Bij een elektrische haard maak je gebruik van gewoon netstroom. Er vindt dus geen echte verbranding plaats, maar er wordt vuur gesimuleerd. 

Een sfeerhaard valt vast niet binnen mijn budget…

Onzin! Er zijn inmiddels zoveel modellen op de markt, dat er voor iedere portemonnee wel een geschikte haard te vinden is. Kijk bijvoorbeeld eens op Haardcenter.nl. Deze webshop is gespecialiseerd in afvoerloze haarden en hebben voor ieder budget wel een model. Je zult verstelt staan van de mogelijkheden. 

De verschillen in prijs zitten vooral in de gebruikte techniek. Bij goedkope modellen worden de vlammen vaak gesimuleerd door middel van verschillende licht effecten. Bij duurdere modellen wordt een zeer realistisch vuurbeeld gecreëerd door gebruik te maken van waterdamp en andere nieuwe technieken. Ook hiervoor geldt dus: voor ieder wat wils.

Ook zit er een prijsverschil tussen inbouwhaarden en complete designhaarden. Een elektrische inbouwhaard is vaak prima betaalbaar, maar moet nog wel netjes en veilig worden weggewerkt. Aan een complete Scandinavische design haard hangt vaak een ander prijskaartje, maar dan haal je ook wel wat in huis.

We zijn er hoe dan ook van overtuigd dat een haard net dat beetje extra kan geven aan jouw woning, ongeacht de grootte van de ruimte en het beschikbare budget. Ga ervoor en geniet!