We kennen allemaal wel iemand die een tuinkas in de achtertuin heeft staan. Het is een leuke manier om van tuinieren een echte hobby te maken. Het staat mooi omdat het veel groen in de tuin brengt. En als je de fijne kneepjes van het vak leert heb je heerlijk verse eigen verbouwde groenten. In deze blog ga ik uitleggen hoe zo’n broeikas precies werkt.
1. Zonlicht valt naar binnen
Om licht te kunnen bieden, moeten kassen een manier hebben om het licht binnen te laten. Daarom zijn kassen gemaakt van voornamelijk doorschijnende materialen, zoals glas of doorzichtig plastic. Hierdoor krijgen de planten binnen maximale toegang tot zonlicht.
2. De warmte wordt geabsorbeerd en vastgehouden
Wanneer het licht in de glazen wanden van de kas komt, wordt het geabsorbeerd door de planten, de grond en al het andere in de kas en wordt het daarbij omgezet in infrarood energie (ook wel warmte genoemd). Hoe donkerder het oppervlak, hoe meer energie het kan opnemen en in warmte kan veranderen. Dit is de reden waarom zwarte bestrating in de zomer erg heet wordt. Het neemt veel warmte op. Zodra de lichtenergie wordt omgezet in infrarode energie (warmte), heeft het een andere “vorm” dan lichtenergie – wat wetenschappers golflengte noemen. Door de verandering van de golflengte kan de warmte niet gemakkelijk uit de glazen wanden van de kas ontsnappen.
3. Temperatuur in de kas wordt verhoogd
De ingesloten warmte verwarmt de lucht in de kas en omdat een kas relatief luchtdicht is, blijft de warmere lucht binnen, waardoor de temperatuur van de hele tuinkas stijgt. Dit is hetzelfde effect als een auto die een paar uur in de zon heeft gestaan en helemaal warm is als je instapt. Bij voldoende zonlicht kan de temperatuur in een kas veel hoger worden dan de buitentemperatuur. Op een warme zonnige dag kan het zelfs nodig zijn om de kas de hele dag te ventileren om te voorkomen dat de planten letterlijk worden gekookt. Op bewolkte dagen betekent minder zonlicht dat de kas langzamer of helemaal niet opwarmt. Om die reden zijn kassen het meest bruikbaar in gebieden met veel zon.
4. Fotosynthese kan plaatsvinden
Al deze lichte en warme temperaturen geven planten voldoende toegang tot het zonlicht en de temperaturen die nodig zijn om te groeien. Dit komt omdat ze de juiste voorwaarden hebben om fotosynthese te laten plaatsvinden. Fotosynthese is het combineren van kooldioxide uit de lucht en energie uit zonlicht om eenvoudige suikers te maken, die de plant vervolgens gebruikt als voedsel. Gemiddeld hebben planten ongeveer zes uur zonlicht per dag nodig. Door je kas te plaatsen waar het de hele dag in de volle zon staat krijgen de planten voldoende licht om te groeien.