De politie heeft baat bij beeldmateriaal om een misdaad om te kunnen lossen. Camera beelden zijn immers hard bewijs. In het openbaar heeft de politie natuurlijk haar eigen camerasystemen. Maar deze camera’s dekken lang niet alle gebieden. Ook steeds meer winkels en huiseigenaren beschermen hun eigendommen tegen diefstal door middel van een IP camera. De politie is een actie gestart om van deze camera’s gebruik te mogen maken om een misdaad om te kunnen lossen.
Wat is ‘camera in beeld’?
De actie die de politie is opgestart heet camera in beeld. Eigenlijk heet het politiecamerasysteem zo. Het systeem geeft alle camera’s, zowel particulier als overheidscamera’s, weer op een kaart. Op deze manier heeft de politie een goed overzicht welke camera’s meedoen en waar deze camera’s hangen. Bij bijvoorbeeld een inbraak, kan de politie snel zien of er camera’s in de buurt zien die eventueel iets geregistreerd kunnen hebben. De politie neemt vervolgens contact op met de eigenaar. Het is dus niet zo dat de politie live mee kan kijken of automatisch de beelden op kan halen uit het systeem.
Kan de politie altijd mijn beelden gebruiken?
De politie kan niet altijd meekijken op uw camera. Door middel van het systeem camera in beeld, weet de politie welke camera’s zich hebben aangemeld en wat het eventueel opgenomen kan hebben. De politie zal contact met u opnemen als zij denken dat uw beelden een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek. De camerabeelden van particulieren zijn namelijk toelaatbaar bewijsmateriaal in een strafzaak.
Zijn hier kosten aan verbonden?
Nee er zijn geen kosten aan verbonden. De politie is namelijk erg dankbaar dat u mee wilt doen aan dit project om Nederland een stukje veiliger te maken. Het enige wat het u kost is de tijd die u moet nemen om het aanmeldingsformulier in te vullen.