Waar let ik op bij een aanbouw?

Ben je van plan om te gaan verbouwen en/of een aanbouw te plaatsen aan je huis? Dit levert natuurlijk extra woonruimte op aan je huis, wat erg fijn is! Een nadeel is dat het ten koste gaat van je tuin, daartegenover is de kans groot dat de waarde van je huis zal stijgen. Toch is de overweging om een aanbouw te plaatsen best lastig. Er komt namelijk veel bij kijken en er hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Wanneer je erg handig bent zou je zelf een aanbouw kunnen plaatsen maar meestal is het toch verstandiger om dit met een aannemer te regelen. Maar waar let je allemaal op bij het plaatsen van een aanbouw? 

Vergunning

Meestal is een aanbouw vergunningsvrij (check dit natuurlijk wel altijd van te voren). De kosten per aanbouw vergunning verschillen per gemeente daarom is het van belang dat je dit altijd bij je eigen gemeente navraagt. Wanneer je van plan bent een niet te grote aanbouw te plaatsen biedt het echt een voordeel aangezien je hier niet vaak een vergunning voor nodig hebt. Maar hoe doe je een vergunning aanvraag voor een aanbouw? 

Dit gaat heel eenvoudig via het omgevingsloket van de rijksoverheid. Wanneer je hier je gegevens invult kan je controleren of je een vergunning nodig hebt voor je aanbouw. Wanneer dit nodig is doe je vervolgens je aanvraag voor de aanbouw vergunning. 

Uiterlijk

Het gaat natuurlijk om de aanbouw zelf en daarom moet dit er perfect uit zien! Het is belangrijk dat de aanbouw goed past bij het huis (niet alleen het uiterlijk maar ook de verhoudingen). Een aantal zaken waar je op kan letten bij het zetten van een aanbouw zijn: 

  • Kijk of er een fundering nodig is
  • Wat voor soort isolatie?
  • Wat voor soort kozijnen? Kies je voor een kunststof kozijn of misschien toch iets anders?
  • Wat voor vloer komt erin?
  • Ga ik ook mijn huis aanpassen? 
  • Kijk goed naar de kosten

Specialist

Voor veel mensen zal het lastig zijn om zelf een aanbouw te maken, schakel daarom een specialist in. Niet alleen voor de aanbouw zelf maar vraag ook advies over de indeling, zodat ook iemand anders kritisch naar je plannen kan kijken.