Daarom zijn zonnepanelen zo duurzaam
Ben jij benieuwd wat zonnepanelen zo duurzaam maakt? Door zonnepanelen te plaatsen wek je op een duurzame manier energie op. Zonne-energie is circulair en raakt nooit uitgeput. Dit is dan ook de grootste reden dat zonnepanelen zo duurzaam zijn. Ook stoten ze geen CO2 uit bij het omzetten van de energie naar bruikbare elektriciteit. Andere manieren om energie op te wekken, zoals bijvoorbeeld via fossiele brandstoffen, zijn niet circulair. Fossiele brandstoffen raken op den duur namelijk op. Wek je zelf je stroom op, dan zal je nauwelijks of geen energie meer opwekken via fossiele brandstoffen. En dat komt het milieu zeker ten goede. In dit artikel vertellen wij je meer omtrent wat zonnepanelen duurzaam maakt en waarom het zeker een goede investering is.
Opwekken van zonne-energie
Wanneer zonne-energie wordt opgewekt, vindt dit zonder geluidsoverlast plaats. Er wordt geen afval geproduceerd en er zal ook geen uitstoot van CO2 plaatsvinden. Het enige wat je verbruikt, is de onuitputtelijke energie van de zon. Dat we zonne-energie in stroom kunnen inzetten, is een hele positieve ontwikkeling. Enkel het produceren van de zonnepanelen die benodigd zijn voor het opwekken van zonne-energie, kost wel energie. Echter is dit niets in vergelijking met wat de zonnepanelen je uiteindelijk opleveren.
Minder CO2 uitstoot
Gedurende het produceren, het vervoeren en het installeren van zonnepanelen is er wel sprake van CO2 uitstoot. Het totaal hiervan ligt gemiddeld zo op de 320 kg CO2. Echter stoot je als je zonnepanelen eenmaal geplaatst hebt veel minder CO2 uit dan wanneer je fossiele brandstoffen gebruikt. Zo bespaar je tot wel 120 kg CO2 per jaar. De terugverdientijd ligt in dit geval zo rond de 2 tot 3 jaar. Vervolgens heb je nog een stuk of 25 tot 27 jaar over waarin je kunt genieten van zonnepanelen, een lagere energierekening en geen CO2 uitstoot. Je levert dus zeker een positieve bijdrage aan het milieu als je overstapt naar zonnepanelen.
Recyclebaar
Zonnepanelen zijn recyclebaar. Een van de belangrijkste bestanddelen in zonnepanelen is silicium. Dit wordt gemaakt van zand, wat een van de meest voorkomende grondstoffen op de wereld is. Ook zit er metaal in een zonnepaneel. Dit zorgt ervoor dat de stroom beter geleid wordt. Het metaal en het silicium worden beschermd met glasplaten. Deze zijn tevens van zand gemaakt. Er is slechts een klein percentage van de zonnepanelen dat van plastic gemaakt wordt.
Wat is de levenduur van zonnepanelen? Bij een goed merk zonnepanelen heb je het over tenminste 20-30 jaar. En zijn zonnepanelen na zo’n 30 jaar eenmaal op, dan kunnen ze gewoon gerecycled worden. Er zijn al diverse tests gedaan waarbij producten van zonnepanelen gerecycled werden. Zo is gebleken dat 96% van de panelen te recyclen is, wat dus zorgt voor minder afval en vele malen beter voor het milieu is dan een niet te recyclen product.
Wist jij dit al over zonnepanelen en ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Ga dan eens op zoek naar een installateur. Zo weet je snel wat de mogelijkheden voor jouw dak zijn en hoeveel je per jaar kunt besparen.